Merkez Müdürü Prof. Dr. Mustafa Kelen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’de Antalya, Yalova, İzmir ve Isparta’da yaklaşık 12 bin dekarlık alanda yapılan kesme çiçek üretiminden yıllık yaklaşık 30 milyon dolar ihracat geliri elde edildiğini söyledi. Kesme çiçeğin üretimden pazarlama aşamasına birçok sorunu bulunduğunu dile getiren Kelen, bunlardan en önemlisinin vazo ömrünün kısalığı olduğunu vurguladı.
İhracat açısından kesme çiçeklerin vazo ömrünün uzun olmasının tercih edildiğini anlatan Kelen, alıcıların da uzun süre canlılık ve tazelik beklentisi taşıdıklarını kaydetti. Kelen, çiçeğin sentezlediği etilen hormonunun yaşlanmayı hızlandırdığını, suyun içindeki bakterilerin, iletim sistemini tıkayarak su alımını engellediği çiçeklerin ömrünü kısalttığını anlattı.
Geliştirdikleri solüsyonun bu dezavantajları ortadan kaldırdığını dile getiren Kelen, şu bilgileri aktardı’ “Solüsyon çiçeklerde yaşlanmaya sebep olan etilen sentezini engellemekte ve vazo suyunda bakteri gelişimini önlemektedir. Bu şekilde kesme çiçek tazeliğini ve canlılığını korumaktadır. Buluş, kesme çiçeğin ömrünü 2 katı kadar artırarak çiçeklerin su içinde kalan kısımların çürümesini ve vazo suyunun kokmasını engellemektedir.”
Ürününün nanoteknoloji kullanılarak geliştirildiğini bildiren Kelen, patent başvurusunun ön incelemeden geçerek kabul edildiğini sözlerine ekledi.