Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershanelerin dönüşümünü öngören yasayı iptalinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı. Özel öğretim kursları, kişisel gelişim kursları, meslek edindirme ve mesleki gelişim kursları ile yetenek kursları başlığında dört yeni kurs tanımı yapıldı. Yeni yönetmeliğe göre, dershaneler artık, özel öğretim kursları olarak faaliyet gösterebilecek ve lise öğrencileri ile mezunlar üniversiteye bu kurslarda hazırlanacak. Sadece üç dersten eğitim verebilecek kurslarda sınıfların mevcudu 16 kişiyi geçemeyecek. Kurslarda her bir program için haftada en az 3, en fazla 8 saat ders verilebilecek.
PAZAR GÜNÜ DERS YOK
Kurslar, kendi kurumlarında kayıtlı öğrencilere yönelik olmak üzere, senede 3 kez aralarında açık uçlu soruların da yer aldığı ücretsiz sınav yapacak. Pazar günleri hiçbir kurumda kurs verilmeyecek. Öğrenim çağındaki çocuklara uygulanacak öğretim programları sabah saat 7.00 ile 19.00 saatleri arasında uygulanacak.
Temel liseler, lise mezunlarına sadece cumartesi günleri kurs verebilecek. Kendi öğrencileri için de valilik izni ile sadece hafta içinde ve ders saatleri dışında olmak üzere takviye kursları açabilecek.
Mezunlar ayrı
Kurslarda lise öğrencileri ile mezunları aynı binanın ayrı katlarında eğitim alacak. Kurumun kurucusu, kuruculuk şartlarını kaybederse, 3 ay içinde kurumu devretmek zorunda. Soruşturma sonucunda kurumu sürekli kapatılan kurucu 5 yıl kurum açamayacak, ortak olamayacak. Bağımsız bina girişi şartının aranacağı kurumların açılması aşamasında valiliklerin görüşü alınacak.
E-OKUL’LA TAKİP
Lise son sınıfa kadar kurslara giden tüm öğrencilerin MEBBİS kayıtları e-okul’la ilişkilendirilecek. Bakanlık, kursa giden öğrencileri, sistem üzerinden sürekli takip edecek. 2015-2016 eğitim öğretim yılında yeni sisteme göre kurs açacak kurumlar, aralık ayının sonuna kadar programlarını onaylatmak zorunda olacak.
Müzik, dans, bale kursları
Yönetmelikle yeni giren kişisel gelişim kurslarında, yabancı dil ve açıköğretim öğrencileri için; meslek edindirme kurslarında bilgisayar, muhasebe, güzellik ve cilt bakımı, modelistlik ve stilistlik, turizm ve otelcilik, insan kaynakları ve sekreterlik, televizyon, radyo, spikerlik ve emlakçılık, reklamcılık, sigortacılık ve iş makinesi operatörlüğü alanlarında; yetenek kurslarında ise müzik ile dans ve bale kursları verilebilecek. Bunların dışında programında sadece teorik konulara yer veren ve uygulama dersliğine ihtiyaç duymayan başka bazı kurslar da açılabilecek.