Dün saat 16.49’da 2.9280/2.9290 seviyesinde olan dolar/TL sabah erken saatlerde yeni tarihi zirvesi olan 3.0020’ye kadar yükselmesinin ardından saat 0859’da 2.9641/2.9675 seviyesinde işlem görüyor.
Reuters terminaline göre yılbaşından bu yana doların seyri
TL gelişmekte olan ülke para birimleri arasında açık ara en kötü performansı gösterirken, kurun 3 TL’yi görmesiyle TL’nin yılbaşından bu yana dolar karşısında değer kaybı yüzde 22’ye ulaştı.
Merkez Bankası Ağustos ayı PPK’da kısa vadeli faizleri sabit tutarken, yurtiçi ve küresel piyasalardaki belirsizlikler ile enerji ve gıda fiyatlarındaki oynaklıklar da dikkate alınarak, gerekli görülen süre boyunca daha sıkı bir likidite politikası uygulanmasına karar verdi.
ALTIN 4 YILIN ZİRVESİNDE
TCMB’nin PPK’nın ertesi günü ekonomistler ile gerçekleştirdiği toplantıda ise öncelikle TCMB’nin likidite politikalarıyla ortalama fonlama maliyetini yukarı çekeceği ardından ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarına başlamasıyla birlikte bir hafta vadeli repo faizinde kademeli artış eğilimine gireceği mesajını verdi.
BAŞBAKAN’DAN DOLAR YORUMU
‘EKONOMİK OLARAK YORUM YAPABİLECEK DURUMDA DEĞİLİZ’
Ekonomist Arda Tunca, “Asya kotasyonlarında 3’ün üzerine çıkmış durumda. Ekonomik olarak yorum yapabilecek durumda değiliz bence. Türkiye’nin tamamen kendi içinden gelen dinamikler nedeniyle bu haldeyiz. Merkez Bankası biraz eksik kaldı. PPK sonrası biraz güçsüz kaldı ama tek suçu ona atmak da doğru değil. Karar alamıyor kimse. Ne tüketici, ne üretici, ne de firmaların herhangi bir şekilde karar alamadığı bir süreçteyiz. Kriz demekten çekiniyorum ama çok ciddi bir ekonomik darboğazın içindeyiz. Bunu düze çıkarmak sadece siyasi istikrarla yapılabilecek şeyler. Bunun yanı sıra yurtdışında da bir takım gelişmeler var. Fed’den gelecek kararlar var. CDS’ler zirvede. Risk algısı artıkça, daha da yükselecek. Tarihimizde nadir gördüğümüz en belirsiz dönemdeyiz. Çok küçük çapta da olsa şirketler işten çıkarmalara bile başladı” dedi.
Uzmanlar dolardaki yükselişin devam etmesini beklediklerini belirtip, 3 liranın görülmesinden ardından 3,15 ve 3,60 seviyelerinin görülebileceğini ifade etti.
‘MERKEZ BU YOLA GİDEBİLİR’
ING Bank Özel Bank Stratejisti Pınar Uslu, “TL zaten TCMB, siyasi ortam ve güvenlik endişeleri nedeniyle baskı altında. Böyle bir ortamda hacimsiz Asya seansından 3 seviyesindeki opsiyonlar tetiklenmiş olabilir, nitekim 3 seviyesi görüldükten sonra geri geldi. Her ne kadar TL’yi etkileyen unsurlar değişmemiş olsa da, dün akşam yayımlanan Fed tutanakları sonrasında TL’nin biraz değer kazanması beklenebilirdi. TCMB bugün de likiditeyi kısma yoluna gidecektir” dedi.blockquote>
Saxo Capital Menkul Değerler Strateji Uzmanı, “Dolar ve ekonomide normalleşme için haber akışının normalleşme gerekiyor. Buna ek olarak, Merkez Bankası’nın da proaktif bir tavır sergilemesi gerekiyor” dedi.
‘MERKEZ BANKASI’NI SUÇLU BULUYORUM’
Ekonomist Ali Ağaoğlu, “Bu kadar hızlı bir hareketi kimse beklemiyordu. Dün bir kaç telefon aldım. Bunlardan ikisi sadece dertleşmek için aradıklarını söyleyenlerdi. Gelinen nokta itibariyle, siyasi korkular üzerine şimdi ekonomik korkular arttı. Seçimden bir hafta öncesine kadar olumlu bir hava ve umuda sahipken seçimlerden iki ay sonra her gün iki taraftan da ölüm haberleri gelmeye başladı, gerçekten çok zor. ABD ile İran anlaşması var. Böyle bir durumda bulunduğumuz bölgede bir numaralı ülke İran olacak. Sadece Türk Lirası rekor kırmıyor. Fed’in etkisiyle diğer gelişen ve bazı gelişmiş ülke para birimleri de dolar karşısında rekor düşük seviyelere geldi. Koalisyon umuduyla TL güçlendi ama bu ihtimal ortadan kalkınca, TL negafif ayrışıyor. Finansal baskı açısındn, ben Merkez Bankası’nı suçlu buluyorum. Olağanüstü dönemler olağanüstü önlemler gerektirir” dedi.
DIŞ BASINDA DA YER BULDU
Türk Lirası’nın dolar karşısında yeni dip seviyesini görmesi dış ekonomi basınında da geniş yer buldu.
Wall Street Journal gazetesinde, Türk Lirası’nın yılbaşından bu yana yüzde 26 değer kaybettiğini, bu şekilde gelişen ülkelerdeki en kötü performansı gösteren Brezilya reali ile aynı seviyeye getirdiği ifade edildi.
Gazetede, Merkez Bankası’nın acil faiz artırmı ihtimalinin azalmasının da tedirginlik yarattığı belirtildi.
MOTORİNE 6 KURUŞ ZAM
İÇ GÜNDEM DE ETKİLİYOR
Öte yandan dün İstanbul’da Dolmabahçe Sarayı giriş kapısındaki polislere silahlı saldırı düzenlenirken, Pervari ile Şirvan arasındaki karayolunda askeri aracın geçişi sırasında PKK’lıların uzaktan kumandalı mayını patlatması sonucu 8 asker hayatını kaybetti.
Sepet bazında TL 3.1701 ile tarihi zirveyi gördükten sonra aynı saatte 3.1311/3.1350 seviyeisnde.
EURO DA TARİHİ ZİRVEDE
Euro/TL ise 3.3430 ile tarihi zirveyi görmesinin ardından aynı saatte 3.2982/3.3025 seviyesinde.
FAİZ İKİ YILIN ZİRVESİNDE
İki yıllık tahvil faizi yüzde 11,11’e çıkarak, Mart 2014’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.