Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik hazırlanan teşviklerde yatırımların rengi netleşmeye başladı. Buna göre, teşvik kapsamındaki 23 ilde yer alan 70’ten fazla OSB’ye en fazla yatırım başvurusu gıda, tekstil ve elektronik sektörlerine yönelik oldu. Bunu sırasıyla mobilya, mermer, kimya ve enerji sektörleri izledi. OSB yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, paketin açıklandığı günden bugüne binden fazla girişimci OSB’lerde yer sordu. Araya bayramın girmesine rağmen ilginin sürdüğünü belirten yöneticiler, “Özellikle devletin alım garantisi çok etkili oldu. En fazla yatırım talebi tekstilden geliyor” açıklamasını yaptı.
BÖLGE YATIRIM ÜSSÜ OLACAK
Güneydoğu Genç İşadamları Derneği Başkanı Hakan Akbal, yatırımların gerçekleşmesi durumunda bölgenin gerçek bir yatırım üssüne dönüşeceğini söyledi. Akbal, “Gıda sektörü GAP’ın da ana vizyonu olması nedeniyle yoğun ilgi görüyor. Ama tekstile ve elektroniğe yönelik oluşan talepler çok değerli. Zira bu alandaki yatırımlar bölge için daha niş alanlar. Özellikle tekstilde Diyarbakır’da çok az yatırım var. Yaratacağı istihdam potansiyeli nedeniyle bu alandaki yatırımları çok önemsiyoruz” dedi. Elektronik sektörüne de yoğun ilgi olduğunu vurgulayan Akbal, bu sektörün bölgenin katma değerli üretim ligine yükselmesinde önemli bir kaldıraç görevi üstleneceğini kaydetti. Akbal, “Yatırım fırsatlarını incelemek isteyen gruplar bayram sonrasına yoğun bir ajanda oluşturdu. Ekimin ilk haftası 50’ye yakın Ankaralı işadamını ağırlayacağız” diye konuştu.
KADIN GİRİŞİMCİ SÜRPRİZİ
TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Danışmanı Erkut Temiz kadın girişimcilere yönelik kredi imkânlarının teşvik paketiyle birleşmesinin güçlü bir etki yaptığını söyledi. Temiz, “Küçük yatırımlar değil, ciddi istihdam sağlayacak, büyük projeleri olan işkadınlarımız var. Yakında fabrika inşaatları başlar. Ancak bürokrasi ve finans engelinin kaldırılması lazım” dedi.