OECD’nin Digital Economy Outlook 2015 raporuna göre, Türkiye, Meksika’nın ardından ikinci oldu. Meksika, akıllı telefon üzerinden internet kullanımında yüzde 55’le birinci oldu. Meksika’yı yüzde 50’yle Türkiye izledi.
Milliyet’in haberine göre Güney Kore, yüzde 43’le üçüncü, İtalya yüzde 40’la dördüncü, Yunanistan ise yüzde 34’le beşinci oldu. Türkiye, cepten internet kullanımında ABD, Japonya, İspanya, Almanya, Fransa gibi ülkeleri geride bıraktı. Türkiye’de sosyal medyanın dönem dönem kapatılmasına karşın cepten sosyal paylaşımda ön sıralarda yer alması dikkatleri çekti. OECD’nin listesinde en sonda ise yüzde 10’la Finlandiya, yüze 12’yle Çek Cumhuriyeti ve yüzde 13’le Danimarka yer aldı.
Türkiye’de cep telefonu abone sayısı 70 milyonun üzerinde. TÜİK verilerine göre, özellikle büyük şehirlerde mobil internet kullanımı çok yaygın. 2015 araştırmasına göre son 1 yıldaki mobil geniş bant kullanımındaki artış dikkat çekici seviyede. İnternet kafelerse kan kaybetmeye devam ediyor. Türkler cep telefonuyla konuşmada aylık ortalama 364 dakikayla da Avrupa birinciliğini sürdürüyor. 2015 yılı nisan ayı itibarıyla hanelerin yüzde 96.8’inde cep telefonu veya akıllı telefon var.
AÇIK ARA ÖNDE
2015 yılının ilk üç ayında internet kullanan bireylerin yüzde 80.9’u sosyal medya üzerinde profil oluşturma, mesaj gönderme veya fotoğraf gibi içerik paylaşma eylemlerini gerçekleştirmiş. Sosyal medya kullanımını yüzde 70.2 ile haber, gazete veya dergi okuma, yüzde 66.3 ile sağlıkla ilgili bilgi arama, yüzde 62.1 ile kendi oluşturduğu metin, görüntü, fotoğraf, video, müzik gibi içerikleri herhangi bir web sitesine paylaşmak üzere yükleme, yüzde 59.4 ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama takip etti.