Çocukluk ve ilk gençlik yıllarını 80’lerde yaşayanlar için biçilmiş kaftan Pixels. Chris Columbus’un yönettiği ve Adam Sandler, Kevin James, Michelle Monaghan ile Peter Dinklage’in oynadığı filmde, ateri salonlarında veya “,midi” müzikli oyun konsollarının başında saatler geçirenlerin anıları yad ediliyor adeta… Hikâyeye göre, 80’lerde dünyayı kasıp kavuran, Pac-Man, Donkey Kong, Space İnvaders, Centipede, Galaga gibi oyunlar için düzenlenen turnuvanın kayıtlarını uzaya gönderirler. Anrcak uzak galaksilerde yaşayan uzaylılar, dünyadan gönderilen klasik video oyunu yayınlarını, kendilerine karşı savaş ilan edildiği şeklinde yanlış anlayarak, Dünya’ya karşı savaş açarlar. Dahası, uzaylılar aynı atari oyunlarını kendi saldırıları için model alırlar. Haliyle şehrin ortasında kocaman bir Pac-Man önüne gelen her şeyi yiyip yok ederken, diğer taraftan tıpkı Space Invaders’teki gibi gökten uzaylı yağmaktadır… Bu durumda Başkan Will Cooper, 80’lerin video oyunu şampiyonu olan ve şimdilerde evlere sinema sistemi kurmakla uğraşan çocukluk arkadaşı Sam Brenner’ı aramak zorunda kalır. Sam’in görevi ise video oyunları oynayanlardan oluşan bir takım kurup uzaylıları yenmek ve dünyayı kurtarmaktır. İsterseniz, filme ilham veren oyunları tekrar hatırlayalım:
İLHAM KAYNAĞI EKSİK PİZZA DİLİMİ
2010 yapımı ‘Scott Pilgrim Dünyaya Karşı’ adlı filmin unutulmaz diyaloglarından birisi şöyledir: “‘Pac-Man’in asıl adının ‘Puck-Man’ olduğunu biliyor muydunuz? Sarı bir hokey ‘pak’ına benzediği için böyle dendiğini düşünebilirsiniz ancak gerçekte bu isim, Japoncada birinin ağzını açıp kaparken çıkan sese denen ‘paku-paku’dan geliyor. Burada değiştirmişler çünkü Puck-Man hor kullanılmaya çok müsait! Hani, ‘P’yi biraz ucundan çekiştirip ‘F’ye dönüştürürsünüz falan…”
Gerçekten de Japon oyun tasarımcısı Toru Iwatani, Pac-Man’in ilhamını bir pizzadan almış. Gece geç saatlere kadar çalışan Iwatani bir gece, ısmarladığı pizzanın bir diliminin eksik olduğunu fark eder. Iwatani pizzanın hayali bir yaratık tarafından yenmiş olduğunu düşünür ve Pac-Man fikri bundan doğar. ABD’de piyasaya çıktığında oyun müthiş bir ilgi görür ve etkisi dünyaya yayılan “Pac-Mania”ya sebep olur. Kahve fincanı, kalem, poster, tekstil gibi lisanslı yan ürünlerle birlikte Pac-Man video oyun sektörünü aşıp bir kültürel fenomene dönüşür. Bu arada gerçekten oyun Japonya’da Puck-Man olarak çağrılırken bazı Amerikalılar “P” harfini “F” yapınca, oyun Amerika’da Pac-Man olarak çıkar.
Meraklısına not: Billy Williams adlı bir oyuncu 1999 yılında, Pac-Man’i 256 level sonunda bitiren ilk ve tek kişi olmuştur. Williams, oyun sonunda 3.333.360 puan elde ederek kendi alanında bir rekora sahiptir…
BUGÜNKÜ OYUNLARIN ATASI
Space Invaders, Tomohiro Nishikado tarafından geliştirilen ve 1978’de piyasaya sürülen bir ‘arcade’ video oyunudur. Oyun orijinal olarak Japonya’da Taito tarafından üretiliyor ve satılıyordu, daha sonra ABD’de Bally’nin Midway bölümünde lisanlı bir şekilde üretildi. İlk ‘Shoot’em Up’ (hepsini vur) oyunlarından biri olan Space Invaders’ta amaç, uzaylı dalgasını bir lazer topuyla yok edip mümkün olduğu kadar fazla puan toplamaktır. Oyunun tasarımında Nishikado; Breakout, The War of the Worlds ve Star Wars gibi popüler unsurlardan da esinlenilmiştir. Oyun modern video oyunlarının öncülerinden biri olmuş ve video oyunu sektörünün global bir endüstriye dönüşmesine yardımcı olmuştu ve ilk çıktığında büyük bir başarı elde etmişti.
Space Invaders, pek çok farklı video oyununa ilham verirken sayısız platformda yeniden piyasaya sürüldü ve oyunun pek çok devam versiyonu yapıldı. Oyunun 1980’de çıkan Atari 2600 versiyonu, sistemin satışlarını dörde katlamış ve video oyun konsollarının ilk ‘olmazsa olmaz uygulaması’ olmuştu. Space Invaders’ın hâlâ farklı televizyon programlarında parodileri yayınlanmakta, oyuna göndermeler yapılmakta, oyun video oyunları ve kültürel sergilerde yer bulmaktadır.
MARIO’DAN ÖNCE DONKEY KONG VARDI
Donkey Kong, 1981’de Shigeru Miyamoto tarafından tasarlanan ve Donkey Kong adlı bir gorilin maceralarını konu alan bir video oyun dizisidir. Marka, farklı isimlerle farklı türlerde yer alan yan oyunları bir kenara koyulacak olursa, temel olarak iki farklı oyun türünde yer almaktadır. Bunların ilki çoğunlukla tek ekranlı bir platformda aksiyon bulmaca türünde, Donkey Kong’un rakip karakter olduğu ve bir inşaatın tepesinde yer aldığı versiyondur. İlk olarak 1981’de Donkey Kong adlı bir ‘arcade’ oyununda yer alan Donkey Kong, şu an Nintendo’nun marka yüzü olan Mario ile karşılaşmaktadır. Meşhur Super Mario Bros’dan dört yıl önce piyasaya çıkan oyun, ayrıca Mario’nun da yer aldığı ilk oyundur.
1994’te Donkey Kong Country ismiyle revize edilen oyunun ikinci versiyonunda ise Donkey Kong ve klanını baş kahramanlar olarak görülür. Donkey Kong ve klanı, yerlisi oldukları ormanda insan biçimindeki farklı düşmanlar olan Kremlingler, bir timsah klanı ve liderleri King K. Rool ile karşılaşırlar. İkinci versiyon yan kamera açılı bir platform oyunudur. Donkey Kong serisinin özelliği Kong’un silah olarak kullandığı fıçılar, araçlar, mobilyalar ve binalardır. Donkey Kong karakteri tanıdık ve çok popüler bir karakterdir. Marka dünya çapında 40 milyon oyun satmıştır.
EN ÇOK KADINLAR SEVDİ
Centipede, 1981’de Atari Inc. tarafından üretilen dikey yönlü bir ‘Shoot’em Up’ (hepsini vur) tarzı ‘arcade’ oyunudur. Oyun, Ed Logg ve Dona Bailey tarafından tasarlanmıştır. Oyuncu, yukarıdan aşağı doğru süzülen kırkayağı yenip bir bölümü bitirerek kendini oyun alanında yer alan mantarları yiyen kırkayaklara, örümceklere, akreplere ve bitlere karşı korumaya çalışır.
Oyunun tasarımcılarından olan Bailey, sektördeki az sayıdaki kadın programcından biriydi; Logg oyunun kadın oyuncu kitlesini çekmeyi amaçladığını belirtirken Bailey “Pastel renkleri çok seviyorum… Oyunun görsel olarak dikkat çekici olmasını ve gerçekten farklı gözükmesini istedim,” demiştir. Bailey ve Logg hedeflerinde başarıya ulaştı; Centipede, Pac-Man’den sonra hatırı sayılır bir kadın oyuncu kitlesi olan ilk jetonlu ‘arcade’ oyunu olmayı başarmıştır.
ALTIN ÇAĞIN SEMBOLÜ
Galaca, 1981’de Namco tarafından Japonya’da geliştirilen ve dağıtılan, Kuzey Amerika’da ise Midway’in dağıtımını yaptığı bir ‘Shoot’em Up’ ‘arcade’ oyundur ve 1979’da çıkan Galaxian’ın devamı niteliğindedir. Galaga’da oyuncu, ekranın en altında yer alan bir uzay gemisini kontrol etmektedir. Her bölümün başında alan boştur ancak zaman geçtikçe, düşman uzaylılar belli dizilimlerde gelirler ve tüm düşmanlar ekrana geldiğinde, birer ikişer rakip gemiler, oyuncunun gemisine doğru ateş ederek veya çarpmak için aşağı inmeye başlarlar. Tüm bölüm boyunca oyuncu düşmanlara ateş açabilir ve tüm düşmanlar yok olduğunda oyuncu bir sonraki seviyeye geçer.
Galaga, ‘arcade’ oyunlarının altın çağı olarak kabul edilen dönemin en başarılı oyunlarından biri olmuştur. Oyunun ‘arcade’ versiyonu daha sonra pek çok farklı konsola ve platforma uyarlanmış ve pek çok devam oyunları üretilmiştir.