3 sene boyunca Linkedin’in Türkiye Direktörü olan Ali Rıza Babaoğlan, Türkiye’nin önde gelen melek yatırımcıları arasında. Yurtdışı teknoloji fonlarına da Türkiye’de yatırımla ilgili danışmanlık hizmeti veren Babaoğlan, ntv.com.tr’nin sorularını yanıtladı.ilker.kocas@ntv.com.tr
1- Bir melek yatırımcı olarak bugüne kadar onlarca proje ile karşılaştınız. Belki Facebook fazla uç bir misal ama Türkiye’den sebep bir WhatsApp, Spotify çıkmıyor? Noksan şey ne?
Türkiye’de noksan olan şey ekosistemin tam oturmaması ve sabırsızlık. Bunlar da deneyim eksiliğinden kaynaklanıyor. Bunun zamanla iyileşeceğini umuyorum. Biz daha operasyonel alanlarda teknolojik ürünlerde başarılı olabilecek bir ülkeyiz. Başarılı bir girişimcide gördüğüm özellikler: Odaklı, gerçekçi, baskı altında rahat çalışabilen, risk saha ve iyi bir ekip yöneticisi olanlardır. Bu tarz girişimcilerinde artması gerekiyor.
2 – Bir fikre nakit yatırmadan evvel neye bakıyorsunuz?
Yatırımcılar getiri fırsatlarının en fazla olduğu sektörlerden başlayarak yatırım fırsatlarıyla ilgilenir. Farklı birçok sektörde yatırım yapabilirler. Şu an bu alanların en başında dijitalleşme geliyor. Bunun içinde e-ticaret ve e-ticaret ile bağlantılı projelerden başlayarak, yeni kuşak sanal ve artırılmış gerçeklik, perakende teknolojileri ve finansal teknolojiler (fin-tech) misal olarak belirtilebilir. Ali Rıza Babaoğlan olarak ben de eş alanlarda yatırımlar yapıyorum. E-ticaret sektöründe sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik sektöründe ve perakende teknolojileri alanlarında birçok yatırımım var.
3- Türkiye gibi ülkelerde girişimcilerin melek yatırım alabilmeleri için yapmaları gerekenler neler?
Türkiye’de yatırımcı bulmak basit ancak oldukça iyi düşünülmüş ve pazar girmeye amade projeler bulmak zor. Bu nedenle hazırlığını tam yapmayan girişimciler yatırım bulmakta zorlanabilir. Melek yatırım almak için izlemek gereken en iyi yol kişinin fikrini hayata geçirip bazı sonuçlar üretildiğini yatırımcıya göstermesidir. Yani yatırımcılar fikirden fazla daha somut projelere ve net getiri fırsatlarını görmek ister.
Yatırımcı tamamen işine odaklanmış girişimci görmek ister. Girişimciler ise genellikle emin olarak bir işe girişmek ve devam etme düşüncesindedir. Bu nedenle yatırımcılarla girişimcilerin tam olarak buluşamadığı konular var. Bir girişimci kendi fikrine güvenip tamamen peşinden koşma riskini alamıyorsa kendisine inanan yatırımcıları bulması da o kadar zor olur.
3 sene boyunca LinkedIn’in Türkiye Direktörü olan Ali Rıza Babaoğlan, melek yatırımcı olarak Türkiye’de 6 girişime yatırım yaptı.
Çok farklı projeler farklı uzmanlıklar ve yetkinlikler gerektirir. Yenilikçi aka projeler iyi bir ekip ile gerçekleşir. Projenin alanı ve bulunan sektöre göre ekip yapıları değişkendir. Ben genellikle en az 2 kuruculu şirketleri tercih ederim.
4- Yabancı melek yatırımcının Türkiye’ye yaklaşımı nasıl? Türk girişimci küresel aktörlerin beklentilerini karşılayabiliyor mu?
İyi ve ilgileri giderek daha da artmaya başlıyor. Türk girişimcilerde daha fazla yurtdışına açılmaya ve bu alanlarda deneyim sahibi olmaya başlıyor. Bu alanlarda da kesişim noktaları giderek artıyor. Fakat girişimcilerimizin öğrenmesi gereken farklı noktalarda var. Ben de bu konularda fonlara ve melek yatırım yaptığım girişimlere danışman olarak destek veriyorum.
5- Yurtdışı teknoloji fonlarının Türkiye’ye yatırımlarını artırmak için neler yapılabilir?
Bu konuda ilk yapmamız gereken ülkemizin bu yönünü de göstermek ve anlatmaya başlamak.Türkiye’de dijital ve teknoloji alanında bilhassa B2B tarafta ağırbaşlı işler yapan şirketler var ama yabancı yatırımcıların o şirketlere ulaşması halen oldukça zor. Türkiye’nin yeni kuşak teknolojilerde girişken yapabileceği fırsatlar var. Bu fırsatları iyi değerlendirmek için hem yasal hem de hukuksal alt yapının oluşması yabancı yatırımların ülkemize gelmesi için oldukça mühim olacaktır.