Yaz ve kış dönemleri olmak üzere iki ayrı sezonda ortalama 950 bin tonluk rekolteyle Türkiye’nin önemli patates üretim merkezlerinden Ödemiş’te üreticiler, kışlık patates hasadı yapıyor.
Ödemişte geçen yıl 90 bin, bu sene 120 bin dönüme yakın arazide patates yetiştirildi.
Üreticiler, geçen sezon tarlada 2 lira, pazarda ise 4-5 lira seviyesine kadar yükselen patatesin bu yıl tam tersine maliyetin altında fiyatlarla satıldığını belirtti.
Ödemiş Ziraat Odası İkinci Başkanı Mehmet Dinlenmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen sezon don olayı nedeniyle 800 bin tona kadar gerileyen üretimin bu yıl 950 bin ton seviyesinde gerçekleşmesinin beklendiğini dile getirdi.
Dinlenmez, 120 bin dönüm arazide yılda iki kez patates üretimi yapıldığını, Ödemiş’in ortalama 950 bin tonluk patates üretimiyle Türkiye’deki patates pazarında fiyatların belirlenmesinde önemli bir yeri olduğunu söyledi.
Bu yıl kış sezonunun sıkıntılı başladığını belirten Dinlenmez, şunları söyledi:
“Geçen yıl fiyat çok yüksek olunca üretici patatese yöneldi. İklim koşullarının iyi gitmesi sonucu verim de arttı. Ülke genelinde kışlık patates üretebilen Çukurova gibi bölgelerde de patates ekiminin yoğun yapıldığını görüyoruz. Şu anda mal çok alıcı yok. Bu yıl ürün fazlası nedeniyle fiyatlar maliyetin altına düştü. Bu sene durum çok kötü, üreticimiz mağdur. Üretim maliyetlerinin altında satış yapıyorlar. Şu an en iyi patateste üreticinin cebine giren 40 kuruş. Geçen sene patates tarlada 1,5-2 lirayı, tezgahta ise 5 lirayı bulmuştu. Tüketiciye ulaşan bu fiyatı biz de kabul etmiyoruz ancak tarlada 40 kuruşluk fiyatla da bu işe devam etmek mümkün değil.”
İhracat yapılamayınca fiyat düşüyor
Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak ise patates fiyatlarında yıldan yıla oluşan dalgalanmanın ekim alanlarının sürekli değişmesinden kaynaklandığını, geçen yıl 1 milyon 297 bin dekar alanda ekili olan patatesin 2015 yılı tahmini verilerine göre 1 milyon 504 bin dekara ulaştığını belirtti.
Pırlak, “Fiyat dalgalanmasının bir diğer nedeni ihracatta yaşanan sıkıntı. Suriye ve Irak gibi komşularımızda yaşanan iç karışıklıklar da fiyat dalgalanmasına neden oluyor. Türkiye’de yıllık kişi başı tüketim 50 kilogram. Üretimle tüketim birbirini karşılıyor. Üretim arttığında bu ihracatla dengeleniyordu. Çiftçi birliklerinin olmaması ve üretimin genelde aileler tarafından devam ettirilmesi de fiyat dengesizliği etkiliyor” diye konuştu.