Geçici Bakanlar Kurulunda 11 bakanlığa, TBMM dışından isimler getirildi.
Anayasa’nın 112. maddesi, dışarıdan atanan bakanların yemin etmesini düzenliyor. Anayasa’ya göre ayrıca, yapılacak ilk milletvekili genel seçimi sonucunun Yüksek Seçim Kurulunca ilanını takip eden onuncu gün, TBMM’nin saat 15.00’de kendiliğinden toplanması, bu toplantıda milletvekillerinin andiçmesi gerekiyor ancak Geçici Bakanlar Kurulu için bu konuda açık bir düzenleme bulunmuyor.
Öte yandan, Anayasa’nın 93. maddesinde TBMM’nin her yıl Ekim ayının ilk günü kendiliğinden toplanması öngörülüyor. Bu nedenle Meclis’in daha önce toplanmaması halinde Geçici Bakanlar Kuruluna dışarıdan atanan bakanların yemini için 1 Ekim tarihi öne çıkıyor.
Konuyu değerlendiren Anayasa Hukukçuları Derneği Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Geçici Bakanlar Kurulunun ilk kez oluşturulduğunu, buna ilişkin teamüllerin de yeni şekilleneceğini belirtti.
Normal şartlarda Bakanlar Kuruluna dışarıdan dahil olan isimlerin yemin ettiğini belirten Hakyemez, Geçici Bakanlar Kurulunda da dışarıdan atananların yemin etmesinin daha uygun olacağını ifade etti.
Hakyemez, Geçici Bakanlar Kuruluna dışarıdan atanan isimlerin yemin etmesi için TBMM’nin toplanmasının gerekmediği yorumunda bulundu.
Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Hikmet Sami Türk ise Geçici Bakanlar Kuruluna dışarıdan atanan isimlerin Anayasa’nın 112. maddesi uyarınca TBMM önünde yemin etmesi gerektiğini söyledi.
Geçici hükümetin görev süresinin yeni Meclis toplanıncaya kadar devam ettiğini belirten Türk, dışarıdan atanan bakanların yemin etmesi için 1 Ekim tarihinin beklenmemesi, Meclis’in toplanması gerektiğini kaydetti.