Nobelli ekonomistten Bitcoin yorumu: Her an tamamen çökebilir

Dijital nakit birimi Bitcoin'i "topyekun çöküşün" beklediğini iddia eden Nobel ödüllü Yale Üniversitesi profesörü ekonomist Robert Shiller, fiyattaki ani artışı yüzyıllar evvel yaşanan "Lale Çılgınlığı"na benzetti.İlişkili Haberler

CNBC'ye konuşan Nobel ödüllü ekonomist Robert Shiller, toplumun eder konusunda bir konsensüse gelmediği sürece Bitcoin'in gerçek değere sahip olmayacağını savundu. Ekonomist Shiller, "Altın gibi öbür varlıkların, insanlar bunları yatırım için değerlendirmese de bir fiyatı var" dedi.

"HOLLANDA'DA YAŞANAN LALE ÇILGINLIĞI'NI HATIRLATIYOR"

"Mevcut vaziyet bana, 1640'lı yıllarda Hollanda'da yaşanan Lale Çılgınlığı'nı hatırlatıyor" diyen Shiller, "Biz halen lale için nakit ödüyoruz ve kimi fazla nakit ödüyoruz. Bitcoin her an tamamen çökebilir ve herkes onu unutabilir. Bu fazla mümkün bir sonuç. Ancak o ana kadar uzun zaman, hatta 100 sene geçebilir" diye ekledi.

Lale Çılgınlığı, Hollanda'da lale soğanlarının fiyatlarının birdenbire aşırı derecede yükselip çöküşe geçtiği ve aka ekonomik krize yol açtığı (1636-1637) döneme verilen isim.

Bitcoin, geçtiğimiz aralık ayında 20 bin dolarlık düzeyi gördükten sonra geçtiğimiz haftalarda birdenbire ucuzlamaya başladı. Halihazırda 12.500 dolar düzeyinde işlem görüyor.