“Yeni bir İngiltere’ye uyandık”

İngiltere'deki referandumda AB'den ayrılma kararı çıkması, seçmenler gibi İngiliz basınını da ikiye böldü. AB yanlısı gazetelerde karamsarlık dikkat çekerken, AB karşıtı yayınlarda “Yeni bir İngiltere'ye uyandık” denildi

Birleşik Krallık'ta 23 Haziran'da yapılan referandumda seçmenlerin ülkenin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasına karar vermesinin yankıları sürüyor. Yüzde 72 katılımla yapılan referandumun sonuçlarında İngilizlerin yüzde 52'si AB'den çıkma yönünde oy kullanırken, Galler, İskoçya ve Kuzey İrlanda ile birlikte Birleşik Krallık'ı oluşturan İngiltere'de referandum sonuçlarının ardından ülke basını ikiye bölündü.

"GÖRÜŞMEK ÜZERE AB"
İngiltere'nin önde gelen gazetelerinden The Guardian manşetinde "Bitti ve dışarıdayız. Avrupa, Birleşik Krallık'a 'Şimdi çık' diyor. İskoçya 'Kendi yolumuza gideceğiz' diyor. Sterlin son 30 yılın en düşük seviyesini gördü" ifadelerine yer verdi. Gazetede Julian Borger'ın kaleme aldığı makalede ise "Bu oylama bir domino etkisini oluşturarak Birleşik Krallık'ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, G-7 ve NATO'daki küresel etkisini zayıflatabilir" değerlendirmesine yer verildi.
Daha önce okuyucularına ayrılık oyu vermeleri çağrısından bulunan tabloid The Sun gazetesi ise manşetinde Avrupa kıtası üzerinde zincirlerinden kurtulmuş bir Birleşik Krallık haritası kullandı. Gazete, "Elveda Almanya, Fransa ve diğerleri...Yeni bir Britanya prangalarından yükseliyor" ifadesine yer verdi. The Sun gazetesinin başlığında ayrıca alaycı bir ifadeyle "See EU later / Sonra görüşürüz AB" denildi.

'TÜRKİYE DE YAPABİLİR'
The Times gazetesi "Brexit depremi" diye manşet atarken, The Telegraph manşetinde "Yeni Britanya'nın doğuşu" ifadesini kullandı. Gazete İngiltere'nin AB'den ayrılması yönünde kampanya yürüten eski Londra Belediye Başkanı Boris Johnson'ın bile referandum sonucundan sonra "üzgün" göründüğünü vurguladı. The Telegraph gazetesinde Zia Weise tarafından kaleme alınan bir makalede, "Türkiye hâlâ AB'ye girmek isteyip istemediğine dair İngiltere tarzı bir oylama üzerine düşünüyor" ifadesine yer verildi. Makalede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İngiltere'deki referanduma ilişkin değerlendirmelerine de yer verilirken Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini referanduma götürebileceği kaydedildi.
The Independent'ın Genel Yayın Yönetmeni Oliver Duff da makalesinde, "Britanya artık bölünmüş bir ulus. Kimse bu oylamanın ulusal bir tartışmayı nihayete erdirdiğini söyleyemez. Aksine yeni bir tartışmayı başlattı" ifadelerini kullandı.

İSKOÇYA AB'DE KALMAK İSTİYOR
AB referandumu sonucu özellikle İskoçya'nın Edinburgh ve Glosgow şehirlerinde yüzlerce kişi tarafından protesto edildi. İskoçya'dan referandumda yüzde 62 AB'de kalma yönünde oy çıkmıştı. İskoçya bölgesel hükümetinin başbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Nicola Sturgeon, referandumda ayrılık kararı çıkarsa İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan bağımsızlığını almasına yönelik yeni bir referandumun gündeme gelebileceğini söylemişti. Sturgeon dün de, ülkesinin AB'de kalması için Birlik kurumlarıyla bir an önce müzakerelere başlamak istediklerini de dile getirdi.