Taklit gıdaya ağır ceza

Tarım Bakanlığı, taklit ve tağşiş gıda üreticilerinin cezalarını artırıyor. Bu kişilere 100 bin lira ceza ve 1 yıl faaliyetten men cezası verilecek

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, insan sağlığını tehlikeye sokan ürünleri üreten ve piyasaya sürenlerin yanı sıra taklit ve tağşiş uygulamalarına dönük yaptırımların yeniden belirlenmesiyle ilgili yasal düzenlemeyi en kısa zamanda Meclis'e getireceklerini belirtti. Düzenleme ile bu kişilere 100 bin lira idari para cezası verilecek. İşyerleri de 1 yıl süreyle faaliyetten men edilecek. Bakan Çelik, 2015'te gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine, yaklaşık 735 bin denetim yapıldığını ifade ederek, 92 işyeri için savcılığa suç duyurusunda bulunulduğunu ve toplam 65 milyon 68 bin 814 lira idari para cezası kesildiğini kaydetti.

YÜZLERİ KIZARMIYOR
Çelik, mayıs ayı itibarıyla 4 bin 958 idari para cezası uygulandığını, 48 işyeri için suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Son 4 yılda taklit ve tağşiş yapan 418 firmanın 818 parti ürününü kamuoyuna ifşa ettiklerini dile getirern Tarım Bakanı, "Yaptırımların yetersiz olduğunu gördük. 17 kez ifşa ettiğimiz firmanın yüzü kızarmıyor. 18'inci kez aynı şeyi yapıyor" ifadesini kullandı.

İnsan sağlığı söz konusu olduğunda kendileri için akan suların duracağını belirten Bakan Çelik, "Bu yıl 4 bin 958 firmaya idari para cezası uygulandı. Ancak yapacağımız düzenleme ile cezaların miktarı daha da artırılacak" diye konuştu.