Pet şişeyi ABD’de yasaklatan Türk

Plastik şişeler üzerine Türkiye’de yapılan bir bilimsel araştırmanın sonucu ABD’de büyük yankı buldu. Dicle Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜBTAM) Müdürü Prof. Dr. Hamdi Temel pet şişeler üzerine yaptığı çalışmayı tamamladı. Lc ms ıt tof cihazıyla pet şişelerde kanserojen içeren kimyasal maddeleri ortaya çıkaran Prof. Temel’in çalışması ABD San Francisco eyaletinde, pet şişe satışlarını yasaklattı.

ETKİSİ 10 YIL SONRA

Farklı markalı pet şişeleri analiz ettiğini söyleyen Prof. Temel, bütün pet şişelerin içinde 3 tane farklı kimyasal madde bulduklarını ifade etti. Prof. Temel “Pet şişeleri 8 gün kadar güneş ışığında bıraktık ve daha sonra 3 kimyasal maddenin yanında antioksidanlar ve butalat tolüen bileşiklerini de tespit ettik. Belli bir zaman sonra, örneğin 10 yıl sonra bu zararlı kimyasalların gerçekten vücuttaki etkilerini göreceğiz” dedi. Bu tip kimyasalların hem böbreklere, hem solunum sitemine, hem de akciğere ciddi zarar verdiğini açıklayan Prof. Temel “Zararlı bileşenler belli bir zaman sonra da vücutta bunlar kansere kadar dönüşecektir. Çalışmamız neticesinde San Francisco’da 330 ve 500 mililitrelik pet şişelerin yasaklandığını öğrendik” diye konuştu.

BEBEKLERDEN UZAK TUTUN

Hamile  kadınların ve bebeklerin pet şişelerden su içmemesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hamdi Temel, şunları söyledi: Bebekler ve hamile kadınlar, özellikle 330 ve 500 mililitrelik pet şişeleri kullanmamaları gerekir. Damacana suları cam şişelere boşaltsınlar. Ayrıca lokanta ve büyük otellerde satılan 330 ve 500 mililitrelik pet şişelerin yasaklanması gerekir. Çünkü uzun zaman ve güneşle doğrudan etki altında kalıyorlar. Türkiye’de bir pet şişe kirliliği var.