‘Gerçek sinemacı hayatını riske atar’

Ünlü yönetmen Derviş Zaim, sinemanın bir virüs olduğunu söyledi ve gerçek sinemacı olmak isteyenin hayatını riske atması gerektiğini vurguladı.

Yönetmen Derviş Zaim, Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı (AKDAV) bünyesinde gerçekleştirilen 'İstanbul'un Şehirleri/Bilad-ı Selase' Kısa Film Atölyesi'nde workshop düzenledi. Senaryo yazımı ve yönetmenlik konusunda katılımcılara önemli bilgiler veren Zaim, tecrübelerini aktardı, sorulara cevap verdi.

Sinemaya başlama serüvenini anlatan Zaim, "Edebiyatla ilgileniyordum. Sinemayla da ister istemez hemhal olmaya çalıştım. İyi bir izleyici olmayı hedefledim. Sonra yavaş yavaş senaryo yazarlığına yöneldim. sinemaya olan tutkum sonunda kendini, sinemadan başka bir şey istemez hale getirdi beni" dedi.

"GERÇEK SİNEMACI HAYATINI RİSKE ATAR"

Sinemanın bir virüs olduğunu ifade eden Derviş Zaim, bu durumun zorluklarına dikkat çekti ve şunları söyledi:

"Gerçek sinemacı olmak isteyen adam hayatını riske atar. Sahte sinemacılık kolaydır. Çok da büyük paralar kazanırsınız. Gerçek sinemacı olmak zordur."

"FİLMLE KONUŞMANIZ GEREKİR"

Film yapım aşamalarına dair önemli ipuçları veren Derviş Zaim, müzik ve benzeri unsurların kullanımında nasıl tercih yapılacağı sorusuna da şöyle cevap verdi:

"Film ile konuşmanız gerekiyor. Film size neye ihtiyacı olduğunu söyler. Bazı filmlerde yoğun müzik kullanmanız gerekir, bazılarında daha az kullanırsınız. Bunu size film söyler."

İSTANBUL'UN ŞEHİRLERİ PROJESİ DEVAM EDİYOR

T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen 'İstanbul'un Şehirleri/Bilad-ı Selase' projesi Aksa Eğitim ve Dayanışma Vakfı tarafından hayata geçiriliyor. Yeşim Tonbaz koordinatörlüğünde devam eden proje kapsamında İstanbul'da bulunan liselerde öğrenim gören 20 genç, Galata (Beyoğlu), Üsküdar ve Eyüp'ten oluşan Bilad-ı Selase (Üç Belde) okumaları yapıp, gezi düzenliyor. Proje bitiminde ise 4 kısa film çekilip yayınlanacak.