FETÖ’nün “yargıdaki beyni” hakim karşısında

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki vuruş girişimi sonrası meslekten ihraç edilen ve tutuklanan Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ile Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyelerinin yargılanmasına devam edildi.

İlk radde mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 9. Ceza Dairesince, Yargıtay Genel Kurul Salonu'nda görülen duruşmada, eski Adalet Akademisi Başkanı ve Yargıtay üyesi Hüseyin Yıldırım, yargıç karşısına çıktı. Duruşmaya sanık Yıldırım ile avukatı katıldı.

"Örgüt üyelerine talimat verdi"

Özeti okunan iddianamede, sanığın öğrencilik yıllarından beri iç olduğu terör örgütü üyeliği faaliyetlerini hakimlik mesleğinde de sürdürdüğü, teşkilat toplantılarına katılıp himmet topladığı, bu toplantılarda teşkilat üyelerinin faaliyetlerini gizlilik içinde sürdürmeleri yönünde talimat verdiği belirtildi.

Yıldırım'ın ayrıca, TBMM'de bilhassa terörle ilgili kanun tasarılarının kanunlaşmaması için kulis faaliyeti yürüttüğü, Adalet Akademisi Başkanıyken terör örgütü lideri Fetullah Gülen ile Pensilvanya'da görüştüğü, 2010 HSYK seçiminde namzet belirlenmesinde aktif rol oynadığı anlatım edildi.

"Örgütün 'taktiksel beyin takımı'nda yer aldı"

Yargıtay üyesi seçildikten sonra divan üyelerinin ve daire başkanlarının seçilmesinde belirleyici olduğu, örgütün yargı yapılanması üst konseyinde vazife yaptığı belirtilen Yıldırım'ın, yargıda alınacak kararların belirlendiği ve heyet şeklinde çalışan teşkilat biriminin "taktiksel beyin takımı"nda yer aldığı, örgütün yargıya sızmasında etkin olduğu, Adalet Bakanlığı, Adalet Akademisi ve Yargıtayda örgütün hususi görevli yöneticisi konumunda bulunduğu kaydedildi.

Duruşma 24 Temmuz'a ertelendi

Savunma için laf verilen Yıldırım, iddianame ve tensip zaptı dışındaki bilgi ve belgelerin kendilerine gönderilmediği gerekçesiyle savunmaya hazırlanamadığını öne sürdü ve süre istedi.

Mahkeme Başkanı Burhan Karaloğlu ise sanığa ve avukatına bu belgeleri mahkemeden talep edip etmediklerini sordu.

Sanık avukatı, belgeleri talep etmediklerini, UYAP'ta yaşanan sıkıntı nedeniyle de bunları göremediklerini söyledi.

Başkan Karaloğlu, yasaya göre sanığa iddianame ve tensip zaptının gönderildiğini, öbür dosyalarla ilgili de kısıtlama bulunmadığını, talep eden bütün sanıklara bunların iletildiğini, talep etmeleri halinde kendilerine de verileceğini belirtti.

Verilen aranın ardından toplanan mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verdi. Ayrıca sanığa talep ettiği belgelerin gönderilmesi, savunmasını hazırlaması için süre verilmesi kararlaştırıldı. Duruşma 24 Temmuz'a bırakıldı. 

Kaynak: AA