Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Siyer Vakfı Başkanı Mehmet Kaya, “Asr-ı Saadet eczanesinden reçeteler bulma inancında olan Siyer Vakfımız, kurulduğu 2010 yılından beri, alemlere rahmet olarak gönderilen Hazreti Peygamber Efendimiz’i daha yakından tanımak, anlamak, kavramak ve onun kutlu beyanlarını hayatlarımıza katabilmek gayesiyle çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir” dedi.
Kaya, gelecek yıl yarışmanın uluslararası platformda düzenleneceğini dile getirerek, Hicri 1437 yılını Kuran yılı olarak ilan ettiklerini aktardı.
Yarışmanın üst başlığının “Ahlakı Kuran, Davası Furkan” olduğunun altını çizen Kaya, 2015-2016 dönemi içinde birçok projeyi hayata geçirmeye başladıklarını belirterek, şunları söyledi:
“Kuran yılı çerçevesi içerisindeki 2. Alemlere Rahmet Kısa Film Yarışmamıza bu sene 103 kişi başvuruda bulundu. Yarışmamızda Hazreti Peygamber Efendimiz’in her bir ahlaki özelliğinin nazara verilmesi murat edilmiş ve sinema diliyle de Hazreti Peygamberimiz’i tanımayı gaye edinerek, bu yönde sinema yönetmenlerinin ve oyuncularının yetişmesi hedeflenmiştir.”
– Yıldırım: “Allah Resulü adına yapılan bir işin, insanı titretmesi gerekiyor”
Siyer Araştırmaları Vakfı Kurucu Başkanı Muhammed Emin Yıldırım, Allah Resulü adına yapılan bir işin, insanı titretmesi gerektiğine işaret ederek, “Bu çok önemli bir şey ve ben bu ıstırabı, yükü derinden yüreğimde hisseden bir kardeşinizim. Eğer çok daha farklı iddiayla ortaya çıkılsaydı, daha kolay olabilirdi. Ama madem böyle bir şeyle ortaya çıkıldı, o zaman daha farklı şeyler ortaya konulmalı. Çünkü gösterilen bu teveccüh, atılan bu adım, yapılan işler artık bir sosyal organizasyon olmaktan çıkıyor. Adına hareket edilen, iki cihan serveri adına yapılmış oluyor” ifadelerini kullandı.
Müslümanların sinema alanındaki çalışmalardan uzak olduğuna da işaret eden Yıldırım, “Mustafa Akkad’lar yetiştirmek için yeniden cihan serveri Efendimiz’in adını, şanını, davasını ötelere taşıyacak çok daha güzel projelerin altına imza atabilmek için beş şeye ihtiyaç var. Nedir o beş şey? Bir, derin bir aşka ihtiyaç var. İki, güçlü bir yüreğe ihtiyaç var. Üç, özgün bir dile ihtiyaç var. Dört, kapsamlı bir fıkha ihtiyaç var ve beş, medeniyetimize yaslanan bir hikmete ihtiyaç var ” dedi.
– Zaim: “Biz sadece ve sadece kurmacaya ağırlık verdik”
Yarışmanın Jüri Başkanı, yönetmen Derviş Zaim ise başvuruda bulunan her filmde değerli işler olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi:
“Her jüri belli tercihler ve beğeniler ortalaması ortaya koyar. Bu, şu anlama geliyor. Bazı jüriler vardır. Onların beğenileri ötekilerden daha farklı olabilir. Çünkü dediğim gibi hepsi subjektif bir ortalama sonucunda ortaya bir şeyler çıkarmayı öngörür. Bizimkinde de mümkün olduğu kadar adaletli yaklaşmaya çalışılarak, bazı filmleri ne yazık ki dışarıda bırakmak durumunda kaldık. Ama bu şu anlama gelmiyor, diğer filmler kötüdür. Asla değildir. Katılmaları hasebiyle hepsini tebrik ediyorum. Biz sadece ve sadece kurmacaya ağırlık verdik.”
Yarışmaya katılan filmlerden Yunus Namaz’ın yönettiği “Masumiyetin Düşüşü” birincilik, Murat Bozkurt’un “Anne ve Çocuk” filmi ikincilik, Mehmet Şerif Karakoyun’un “Kıyamet Şehri Arayış” filmi ise üçüncülük ödülünün sahibi oldu.
Yönetmenliğini Orhan İnce’nin üstlendiği “Adem Başaran” filmi mansiyon ödülüne hak kazanırken, Seda Kaya “Bir Senaryo Yaratmak” ile Es Medya Ödülü’ne, Şenol Çöm ise “Gün Batarken” ile Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.
Törende usta tiyatrocu Hasan Nail Canat adına eşi Sevim Canat’a ‘Onur Ödülü’ verilirken, yarışmanın ana sponsoru ES Medya’nın Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’a plaket takdim edildi.